informacji publicznej
W roku 2010 Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Opolu w myśl założeń planowych zleconych przez UOKiK przeprowadził kontrole różnego typu placówek gastronomicznych zlokalizowanych na terenie województwa opolskiego.
Kontrolą objęto 17 placówek gastronomicznych:
- 10 restauracji i barów (5 w sezonie zimowym),
- 5 lokali fast-food,
- 2 bary mleczne.
Celem kontroli była ocena funkcjonowania placówek. Szczególną uwagę zwracano na jakość oferowanych wyrobów kulinarnych i surowców stosowanych do ich produkcji, rzetelność usług świadczonych konsumentom oraz prawidłowość uwidaczniania informacji o wysokości cen oferowanych towarów, potraw i napojów. Zakres tematyczny kontroli obejmował:
- prawidłowość oznakowania towarów,
- przestrzeganie warunków magazynowania żywności,
- okresów ich trwałości,
- legalność prowadzonej działalności gospodarczej,
- respektowanie ustawy o miarach.
Przeprowadzone kontrole ujawniły szereg nieprawidłowości w funkcjonowaniu tych jednostek, a mianowicie:
- w restauracjach i barach nieprawidłowości ujawniono w 6 kontrolowanych lokalach, a dotyczyły one:
- wprowadzania do produkcji przeterminowanych produktów spożywczych,
- nierzetelnej obsługi konsumentów (zaniżanie wagi porcji napojów alkoholowych),
- niewłaściwej jakości naparów kawy,
- nie uwidacznianie cen,
- w lokalach fast-food nieprawidłowości ujawniono w 4 kontrolowanych miejscach, a dotyczyły:
- braku uwidocznienia gramatur na oferowanych do sprzedaży potrawach i napojach,
- stosowania do produkcji surowców przeterminowanych,
- posługiwania się sprzętem pomiarowym o nieaktualnych cechach legalizacji,
- złego stanu sanitarno-porządkowego,
- zaniżenie masy netto oferowanych potraw.
- w barach mlecznych uchybienia odnotowano w 1 placówce, gdzie kwestionowano:
- wprowadzenie do produkcji środków spożywczych po upływie terminu ważności,
- posługiwanie się sprzętem pomiarowym o nieaktualnych cechach legalizacji .
Ustalono, że przyczynami nieprawidłowości były niedbalstwo personelu oraz lekceważący stosunek przedsiębiorców do obowiązujących przepisów związanych z prowadzeniem działalności handlowo-gastronomicznej.
Zalecono uzupełnienie wiedzy przez przedsiębiorców i personel w zakresie obowiązujących w branży przepisów. Ujawnione nieprawidłowości wyeliminowano już w toku kontroli.
Dodatkowo osoby odpowiedzialne za popełnienie wykroczenia ukarano mandatami karnymi. Łącznie nałożono 7 mandatów karnych na kwotę 1600 zł, oraz skierowano 1 wniosek o ukaranie do Sądu Grodzkiego
Ryszard Klimczak - Naczelnik Wydziału Kontroli Handlu Artykułami Żywnościowymi i Gastronomii
Wytworzył(a): Ryszard Klimczak
Wprowadził(a): Czech Rafal
Opublikował(a): Czech Rafal
Liczba wyświetleń:
1017
Data wytworzenia: 2014-11-14 12:12:55
Data publikacji: 2014-11-14 12:13:02
Ostatnio aktualizował(a): Kubiński Dariusz
Data ostatniej zmiany: 2017-03-23 13:15:59
Wprowadził(a): Kubiński Dariusz, Przeniesienie z sekcji "Przeprowadzone kontrole" do sekcji "Informacje o kontrolach"
ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2007–2013
na podstawie porozumienia nr RPOP.02.02.00-16-013/13-00.